فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 101، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اکبرزاده، هادی رزقی شیرسوار صفحات 1-12
    مطالعات دانشمندان مدیریت در دهه های اخیر نشان می دهد که مباحث رفتار سازمانی در گشایش تنگناها، ایجاد فناوری و تولید فراورده های گوناگون نقش محوری دارد. کارکنان منبع ویژه ای برای سازمان محسوب می شوند که شایسته بذل توجه و صرف زمان بیشتر هستند. امروزه سرمایه های انسانی به عنوان منابعی ارزشمندی برای ایجاد مزیت رقابتی هستند. تصمیم به باقی ماندن در یک سازمان به طور عمده ای بر سطح تعهد افراد نسبت به سازمان بستگی دارد. تعهد، در علوم رفتاری به عنوان یک عامل کلیدی در رابطه بین افراد و سازمان شناخته شده است. تعهد سازمانی عاملی است که علاقه و دلبستگی فرد را به سازمان افزایش می دهد. به طورکلی جدا شدن متخصصین و افراد ماهر و باتجربه از سازمان، نامطلوب، مخرب و هزینه بر است. به نظر می رسد، اعتماد سازمانی می تواند تاثیر بسزایی در ایجاد، حفظ و ارتقای سطح تعهد سازمانی داشته باشد. از این رو در این تحقیق به بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران پرداخته شده است. هدف اصلی تحقیق بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی و تعهد سازمانی در کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و شناسایی مولفه های مهم و تاثیرگذار اعتماد سازمانی کارکنان بر تعهد سازمانی آنان است. در این تحقیق اعتماد سازمانی از نظر مولفه های وفاداری، روراستی، ثبات، شایستگی و صداقت مورد اندازه گیری قرار گرفته است. و نتایج پژوهش نشان می دهد،بین اعتماد سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، اعتماد سازمانی، رفتار سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
  • یوسف نامور، سریه بهشتی صفحات 13-21
    یکی از عوامل مهم پیشرفت و بالندگی یک سازمان زنده و پویا نیروی انسانی آن سازمان است، چرا که نیروی انسانی مهم ترین منبع هر سازمانی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سرمایه روان شناختی و تعهد با عملکرد شغلی معلمان می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی شهری مشکین شهر به تعداد 280 نفر می باشد که 211 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای (زن و مرد) به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سرمایه روان شناختی شامل 24 سوالی لوتانز و همکاران، تعهد سازمانی«آلن و می یر» که مشتمل بر 30 سئوال و پرسشنامه عملکرد شغلی 15 سوالی پاترسون استفاده گردید.. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و ضرایب همبستگی پیرسون و آزمون T انجام گرفته است. نتایج پژوهش حاکی ازآن است که؛ بین سرمایه روان شناختی و تعهد با عملکرد شغلی معلمان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد و همچنین آزمون T دو گروه مستقل تفاوتی را در بین دو گروه جنسی زنان و مردان نشان نداد.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، تعهد، عملکرد شغلی
  • زهرا نودهی، هاشم عسگرزاده صفحات 23-32
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین هوش عاطفی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان با توجه به نقش میانجیگری عدالت و تعهد سازمانی در اداره کل حمل و نقل و پایانه های خراسان شمالی باشد.روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است که این موضوع در قالب چهار فرضیه فرعی با شاخص های تعهد سازمانی و عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی و هوش عاطفی بیان شده است .جامعه آماری پژوهش 178 نفر از کارکنان اداره کل حمل و نقل و پایانه های خراسان شمالی می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده ،نمونه مناسب با استفاده از فرمول کوکران به حجم 120 نفرانتخاب گردید و با استفاده از پرسشنامه استانداردشده مورد بررسی قرار گرفت ابزار گردآوری داده ها برای متغیر هوش عاطفی از پرسشنامه استاندارد «اورگان» (1992)استفاده گردید و برای سنجش رفتار شهروندی سازمانی نیز از پرسشنامه استاندارد شده «بار - آن» (1986) و برای متغیر تعهد سازمانی از پرسشنامه استاندارد «آلن - میر» (1991)استفاده گردید و برای سنجش عدالت سازمانی نیز از پرسشنامه استاندارد شده «نیهوف - مورمن» (1992) استفاده شد که قبلا روایی آن مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفته بود و پایایی آن به کمک روش ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه های هوش عاطفی، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی و عدالت سازمانی به ترتیب مقادیر 83/0 و 84/0 و81/0 و80/0 بدست آمد که نشان دهنده اعتبار و پایایی پرسشنامه های مذکور بود.داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون برای بررسی روابط بین فرضیات تحقیق استفاده گردید و داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون به کمک نرم افزار spss نسخه 20 استفاده شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رفتا ر فرانقشی، اداب اجتماعی، نوع دوستی، جوانمردی، نزاکت
  • افسانه زمانی مقدم، مهدی اسماعیل بیگی صفحات 33-41
    مهمترین فعالیت سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران خدمات رسانی مطلوب به شهروندان، ارائه خدمات مناسب و نیز نظارت مناسب بر فعالیت تاکسیران ها می باشد. از سوی دیگر خصوصی سازی یکی از الزامات دستگاه های اجرایی کشور جهت کاهش تصدی گری بخش دولتی، ایجاد رقابت و بهبود کارایی است و در مجموع بهبود کیفیت خدمات به همراه بهبود عملکرد مالی ، بهبود کارایی تاکسیرانی است. لذا تاثیر خصوصی سازی بر عملکرد تاکسیرانی شهر تهران موضوع این تحقیق قرار گرفته است که فرضیه کلی آن چنین است؛ «خصوصی سازی در تاکسیرانی شهر تهران باعث بهبود عملکرد تاکسیرانی شده است». که این فرضیه کلی با فرضیه های فرعی ذیل بررسی می گردد: خصوصی سازی در تاکسیرانی شهر تهران باعث بهبود خدمات رسانی به تاکسیران ها شده است.خصوصی سازی در تاکسیرانی شهر تهران باعث بهبود خدمات رسانی به شهروندان شده است.خصوصی سازی در تاکسیرانی شهر تهران باعث کاهش هزینه های سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران شده است. در ابتدا پس از مطالعات و بررسی نظریات مختلف در باب خصوصی سازی و کیفیت خدمات، پرسشنامه ای مبتنی بر مولفه ها و ابعاد خدمات رسانی به شهروندان و تاکسیران ها طراحی گردید که روایی و پایایی پاسخنامه ها مورد تایید قرار گرفت. سپس به روش نمونه گیری خوشه ای، مناطق 2و8 به عنوان مناطق مورد بررسی انتخاب گردید. جامعه آماری حاصله برای شهروندان در مجموع 2منطقه 93480نفر و برای تاکسیران ها و 4964 نفر بدست آمد که بر اساس روش نمونه گیری، حجم نمونه شهروندان در مجموع 2منطقه 763نفر و برای تاکسیران ها 651 نفر محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید که از آزمون T مستقل برای سنجش و آزمون فرضیه های تحقیق استفاده گردید.پس از جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل آنها، نتایج ذیل حاصل گردید: خصوصی سازی در تاکسیرانی باعث بهبود خدمات رسانی به تاکسیران ها نشده است.خصوصی سازی در تاکسیرانی باعث بهبود خدمات رسانی به شهروندان شده است. خصوصی سازی در تاکسیرانی باعث کاهش هزینه های سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران نشده است.
    کلیدواژگان: تاکسیرانی، خصوصی سازی، ارائه خدمات، شهروند، تاکسی
  • مرضیه نیاز آذری، سهیلا خسروآبادی صفحات 43-51
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین خودکارآمدی با هوش معنوی مدیران مدارس دولتی شهرستان ساری در سال تحصیلی 93-94 انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است.جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران مدارس دولتی که تعداد 62 نفر بودند را تشکیل داده اند که تمامی این تعداد به لحاظ محدود بودن جامعه در تحقیق شرکت داده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه خود کارآمدی شوارز که دارای سه بعد پایداری، تلاش و ابتکار و هوش معنوی دیوید کینگ که دارای چهار بعد تفکر انتقادی، آگاهی متعالی، توسعه سطح هوشیار و معناسازی شخصی استفاده شد که روایی آن به وسیله اساتید دانشگاه مورد تایید قرار گرفت و برا ی سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که برای هر یک از متغیرهای هوش معنوی و خودکارآمدی برابر با 0.79 . 0.86 حاصل گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که بین مولفه های هوش معنوی و سطح خود کارامدی مدیران مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج ازمون رگرسیون نیز بیانگر این است که سه متغیر معناسازی شخصی، آگاهی متعالی و گسترش خود آگاهی پیش بین معنی داری برای خود کارامدی مدیران می باشندو در این میان تفکر انتقادی مدیران پیش بین معناداری برای خود کارامدی مدیران به شمار نمی رود. نتایج آزمون t نیز حاکی از این است که میزان تفکر انتقادی، آگاهی متعالی و معناسازی شخصی در مدیران بیشتر از حد متوسط است، اما میزان مولفه گسترش خود آگاهی کمتر از حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، مولفه های هوش معنوی کینگ، خودکارامدی
  • تهمینه شهسواری، رویا افراسیابی، حسینعلی بهرامزاده صفحات 53-64
    زمینه
    تصمیم گیری اصل و اساس وظایف مدیریت را تشکیل میدهد و مهارت مدیر در تصمیم گیری، خود کارایی وظایف و در کیفیت خدماتی که او ارائه میدهد نمایان می شود.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین شیوه های تصمیم گیری مدیران و سلامت سازمانی مدارس متوسطه دوم دخترانه شهرستان بجنورد است.
    روش ها
    روش تحقیق توصیفی –پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد و از مجموع 383 دبیر مدارس متوسطه دوم دخترانه شهرستان بجنورد، بر اساس جدول کرجسی مورگان تعداد 191 نفر به شیوه ی تصادفی و از نوع طبقه ای نسبی انتخاب شده وابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته شیوه تصمیم گیری و پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی (OHI)هوی و همکاران (1998) بوده است و داده های تحقیق توسط نرم افزار spss(21) و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    در بین شیوه های تصمیم گیری مدیران، شیوه تصمیم گیری مشارکتی با ضریب تاثیر 986/0 بیشترین ضریب تاثیر را بر سلامت سازمانی مدارس داردو شیوه های تصمیم گیری 71درصد سلامت سازمانی را پیش بینی می کنند. همچنین سلامت سازمانی با میانگین 92/116 بیش تر ازسطح متوسط بوده است.
    نتیجه گیری
    برای آن که بتوان در سازمان ها جوی سالم و حمایتگر با اعتماد و روحیه بالاتری ایجاد کرد،شیوه های تصمیم گیری مشارکتی مدیران ،عامل مهمی در افزایش اثربخشی محسوب میشود.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، شیوه تصمیم گیری آمرانه، شیوه تصمیم گیری مشورتی، شیوه تصمیم گیری مشارکتی
|
  • Mehdi Akbarzadeh, H. Rezghi Shirsavar Pages 1-12
    In recent decades, scientists have shown that management and organizational behavior at the opening of the bottleneck issues, technology development and production of various products is important. Great resource for people who are worthy of attention and spend more time. Today's human resources are the most valuable resources to create competitive advantage. The decision to remain in an organization depends greatly on the level of member commitment to the organization. Commitment of the behavioral sciences as a key factor in the relationship between individuals and organizations known. Organizational commitment is a factor that increases the individual's interest and involvement. Summary: skilled and experienced professionals apart from the undesirable, destructive and cost. Seems to be effective in establishing organizational trust, organizational commitment is to maintain and improve. Therefore, this study investigatesthe relationship between organizational trust and organizational commitment Tehran University and research are discussed. The main purpose of the relationship betweenorganizational trust and commitment of the staff of Tehran University of Medical Sciences and Research and identify important factors affecting organizational trust, organizational commitment and there. In this research, a component of organizational trust, loyalty, honest, stability, competency and integrity have been measured. Research results show, inter organizational trust and organizational commitment, Science and Research Branch, Islamic Azad University, there is a significant relationship.
    Keywords: organizational commitment, Organizational Trust, organizational behavior, Science, Research Branch of Tehran
  • Yosefe Namvar, Sareyeh Beheshti Pages 13-21
    This research uses descriptive - correlative to "examine the relationship between psychological capital and commitment to job performance in academic year 94-93 Meshginshahr Elementary Teacher's concerns. Therefore the relationship between the components of psychological capital and commitment to job performance were measured. This study was conducted in two parts: theoretical and practical. In terms of theory, data and documents using Ktabkhanh¬Ay and in practice, to the field using a method of statistical samples (211 employees Meshginshahr elementary school teachers) have been collected. Data analysis using Pearson correlation coefficients and regression analysis and T-test was carried out and results suggests that; Between psychological capital and commitment to the job performance of teachers, there was a significant positive relationshipAnd two independent T-test on the difference between the two groups showed no sex between men and women.
    Keywords: psychological capital, commitment, job performance
  • Zahra Nodehi, Hashem Askarzadeh Pages 23-32
    The purpose of this research is The study of relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior of employees with regard to the role of mediator, justice and organizational commitment. This study is a kind of Applied, descripture and correlational research. Thread the hypothesis in four sub-indices of organizational commitment, organizational justice, organizational citizenship behavior and emotional intelligence is expressed The population consists of all employees Office of Transportation and Terminals North Khorasan and its number is 178 people. The sample size according Kokaran was estimated 120 people and they were selected by stratified random sampling . for data collecting resaercher from Neoe standardized questionnaire for emotional intelligence and organizational citizenship behavior, justice and organizational commitment varieble. which has its validity was confirmed by professors and experts . its Reliability using Cronbach's alpha coefficient for emotional intelligence is ( 84%), organizational commitment ( 81%) and organizational justice is (80%), organizational citizenship behavior ( 83%) that shows the validity and reliability of the questionnaire. Data collected by pierson correlation test was used for analyzing the relationship betwin resaerch hypodesises and data collected by pierson correlation test was used by spss software (version20) The results indicated that there is a positive ( direct) and miningful relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior of employees with regard to the role of mediator, justice and organizational commitment in the Office of Transportation and Terminals North Khorasan.
    Keywords: organizational commitment, Organizational justice, Organizational Citizenship Behavior, Emotional Intelligence
  • Afsaneh Zamanimoghadam, Mahdi Esmaeilbeigy Pages 33-41
    The management and monitoring activities in Tehran taxi optimum services to citizens, providing good service and good governance is the taxi activity.
    The impact of privatization on the taxi in Tehran this research is that it is a general concept, "Privatization in Tehran Taxi,Taxi is improved performance". The general hypothesis is evaluated with the following sub-hypotheses:1. Privatization in Tehran, Taxi Taxi is to improve the service.
    2. Taxi Tehran's privatization is to improve service to citizens.
    3. Taxi Tehran's privatization to reduce the costs of managing and monitoring the taxi in Tehran. The clustering method, parts 2 and 8 were selected as the study area. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used for the T test with SPSS software was used to measure and test the research hypotheses. The population in the total results for citizens are 93480 Nfr and for the taxi rae 4964Nfr that obtained by sampling, the sample size was calculated citizens in total 2Mntqh 763Nfr and for taxi 651Nfr. After data collection and analysis, the following results were obtained: 1. Check for hypothesis 1: Privatization in Taxi service to taxi drivers is not improved. (Hypothesis) 2. Check for hypothesis 2: Privatization of taxi services to citizens is improved. (The hypothesis) 3. Specific Hypothesis 3: privatization reduces the costs of managing and monitoring Taxi is not improved. (Hypothesis).
    Keywords: In-Service Training, Taxi, Taxi Driver, Citizen, Privatization
  • Marzieh Niaz Azari, Soheila Khosroabadi Pages 43-51
    The present study was performed to determine the relationship between self-efficacy and spiritual intelligence managers . The research method is descriptive and correlational. The population in this study were 62 managers of public schools That all these are due to the limited size of the population in the study. To collect information is used of Schwarz self-questionnaire that has three dimensions of sustainability, effort and initiative And spiritual intelligence David King Which consists of four dimensions of critical thinking, transcendental consciousness, the development of consciousness and personal meaning Its validity was confirmed by university professors and Cronbach's alpha was used for reliability assessment for the variables of spiritual intelligence and self-efficacy was obtained 0.79. 0.86. The results of the analysis indicate that the elements of spiritual intelligence and their level of efficiency and there is a significant positive relationship between administrators. The results of Regression testing also show that Three variables personal meaning-creation ,Higher awareness and develop self-awareness are significant predictors for Self-managers .And critical thinking of managers are not a significant predictor for Self-managers and the results of sample t-test also indicates that The level of critical thinking, awareness of the transcendent and personal meaning-creation managers are More than average but The level of self-awareness component is less than average. Keywords: spiritual intelligence, King Spiritual intelligence components , self-efficacy.
    Keywords: Spiritual Intelligence, King Spiritual intelligence components, Self-Efficacy
  • Tahmineh Shahsavari, Royae Afrasiby, Hoseinali Bahramzadeh Pages 53-64
    Background
    decision-making compose the origin and basis of management tasks and a manager's skill can be seen in decision-making, self-efficiency of the tasks and the quality of the services presented by him.
    Objective
    the aim of this research is to investigate the relationship between the manager's decision-making methods and organizational health of second-degree high-schools in Bojnurd.
    Methods
    A descriptive-survey correlational methodology was used to conduct the research and of a total of 383 teachers in second-grade female high-school in Bojnurd, 191 teachers were selected randomly according to Krejici-Morgan Table using a startled random method and the research tools was a researcher-made questionnaire regarding the organizational health index (OHI) by Hoy et al. (1998). The research data were analyzed via SPSS (21) software and using Pearson correlation and multiple regression.Findings: among the methods of decision-making available for the managers, the Participative decision-making method has a higher effect coefficient (0.986) on the organizational health of the schools, and the decision-making methods predict 71% of the organizational health. The organizational health in these schools was 116.92, which is higher than the average level.
    Conclusion
    in order to be able to have a healthy, supportive, high-spirit and trustful atmosphere in the organization, the manager's Participative decision-making methods play an important role in increasing the effectiveness of these decisions.
    Keywords: Organizational Health, Authoritarian decision-making method, Consultive decision-making method, Participative decision-making method